Czy podana funkcja jest różnowartościowa? Czy jest ”na”? Podaj dowód lub kontrpr
Karol: f : R → R, f(x) = min{x, x2}, po rozrysowaniu jej, widzę, że jest różnowartościowa, jednak nie
mam pomysłu na dowód. jak powinien on wyglądać? tak jak klasyczny dowód różnowartościowości?
18 mar 16:23
Basia:
f jest różnowartościowa ⇔ ∀{x1,x2∊D) [ f(x1)=f(x2) ⇔ x1=x2 ]
klasycznie to tak: zakładamy, że f(x1)=f(x2) i pokazujemy że jest to prawdą ⇔ x1=x2
18 mar 16:28
KarolB: znam definicję różnowartościowości, bardziej zastanawia mnie tylko, jak powinien dokładnie
wyglądać sam dowód.
muszę uwzględnić, że w przedziale (0,1) funkcja jest opisana innym wzorem?
18 mar 16:40
Basia:
dla x<0 min(x,x2) = x <0
dla x≥0 min(x,x2)≥0
y1 = min(x1,x12)
y2 = min(x2;x22)
y1=y2 ⇔ x1 i x2 mają ten sam znak
ponadto dla x∊<0;1) min(x,x2) = x2<1
a dla x∊<1;+∞) min(x,x2) ≥1
y1=y2 ⇔ gdy x1,x2 obie należą do jednego z trzech przedziałów
(−∞;0); <0;1) <1;+∞)
x1,x2<0
y1 = x1
y2 = x2
y1=y2 ⇔ x1=x2
x1,x2∊<0,1)
y1 = x12
y2 = x22
x12 = x22 i x,x2≥0 ⇔ x1=x2
x1,x2≥1
y1=x1
y2=x2
y1 = y2 ⇔ x1=x2
tak bym to rozpisała, żeby już całkiem sformalizować
18 mar 17:11
KarolB: dzięki wielkie!
18 mar 18:58