matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
prawdopodobieństwo
Kaja:
w pudełku jest 5 kul białych i n czarnych. z tego pudełka wyjęto dwa razy po jednej kuli bez zwracania.
13
prawdopodobieństwo wylosowania kul jednokolorowych jest równe
. Oblicz n.
28
18 mar 16:15
Basia:
|Ω| = (n+5)(n+4) |A| = 5*4 + n(n−1)
n(n−1)+20
13
P(A) =
=
(n+5)(n+4)
28
i to równanie masz rozwiązać
18 mar 16:41