matematykaszkolna.pl
Statystyka , współczynnik zmienności Wiki: Cześć Mam problem z zadaniem : Rozkład empiryczny liczby dni urlopu na żądanie przez pracowników kilku oddziałów pewnej firmy przedstawiono następująco liczba dni : 0 1 2 3 4 częstość : 0,12 0,26 0,42 0,15 0,05 a) oblicz średnią i odchylenie standardowe b) wyznacz modalna i kwartyle c) obliczyć współczynnik zmienności oraz współczynnik asymetrii. Policzyłam średnią i wyszło mi 1,75 a odchylenie 1,01 Modalna 2, Kwartyl 1=1, kwartyl 2=2 a kwartyl3=2 No i mój problem zaczyna się przy podpunkcie c, ponieważ na zajęciach ktoś zrobił to ze wzoru na miary pozycyjne czyli V=Q/me *100% i wyszedł współczynnik zmienności 25% tak samo z współczynnik asymetrii ze wzoru na miary pozycyhene, a moje pytanie dlaczego nie z wzor na miary klasyczne? początkowo tego wzoru użyłam i np współczynnik zmienności odchylenie/średnią wyszedł mi ok 57% ... czyli coś chyba jest nie tak, skąd mam wiedzieć kiedy zastosować wzory klasyczne a kiedy pozycyjne? Niestety prowadzący nie wyjaśnił tego faktu
18 mar 16:08