hmmm
cynamonek: Mam pytanie co do układu z parametrem bo nie jestem pewien a wolę się spytać

a
2 +2y +3z = a −1
4x +5y +6z = 0
7x+8y +9z = 0
a =1 lub a = −1
Teraz pytanie jak robię metodą crammera to pisze
jeżeli detA jest różny od zera to układ posiada rozwiązanie dla nieskończonej liczby rozwiązań
?
jeżeli detA jest równy zero to układ nie posiada rozwiązania ?
A jeżeli chciałbym robić to gauusem to nie piszę zastrzeżeń ?
18 mar 14:36
Basia: Cramerem:
nie ma rozwiązań dla tych wartości a, dla których detA = 0 i (detAx≠0 lub detAy≠0 lub
detAz≠0)
nieskończenie wiele rozwiązań dla tych wartości a, dla których detA=detAx=detAy=detAz=0
dokładnie jedno rozwiązanie dla tych a, dla których detA≠0
metodą Gausa założenia same Ci wyjdą; gdzieś tam będziesz musiał mnożyć lub dzielić przez
wyrażenie z parametrem
wtedy musisz robić zastrzeżenia
18 mar 14:42
cynamonek: Czyli ten układ ma nieskończenie wiele rozwiązań dla tych wartości a ?
18 mar 14:47
Basia: dla których?
prosty przykład:
równanie
(a2−1)x = a−1
ma:
dokładnie jedno rozwiązanie dla każdego a≠1 i a≠ −1
(oczywiście dla różnych a te rozwiązania są różne, ale to nie ma nic do rzeczy)
nieskończenie wiele rozwiązań dla a=1
nie ma rozwiązania dla dla a=−1
18 mar 15:03
cynamonek: z tego mojego przykładu to będzie
dla a = 1 układ ma nieskończenie wiele rozwiązań
dla a = −1 układ nie ma rozwiązań ?
18 mar 15:21
cynamonek: w tym moim przykładzie
x a2 +2y +3z = a −1
4x +5y +6z = 0
7x+8y +9z = 0
a =1 lub a = −1
18 mar 15:22
jc: Basiu,
Wszystkie wyznaczniki są zerami, a rozwiązań nie ma.
x+y+z=1
z+y+z=2
z+y+z=3
18 mar 15:52
Cynamonek: W tym moim zadaniu wiem że odp jest 1 ale nie koniecznie wiem jak mu to napisać aby zgadzalo
się 😅 i czy muszę liczyć w1 w2 w3?
18 mar 17:13
Basia: jc jakim cudem ?
1 1 1
0 1 2
0 1 2
W = 0
ale
1 1 1
2 1 2
3 1 2
Wx = 2+6+2 − 3 −2 −4 ≠ 0
chyba, że te "z" to literówki
18 mar 17:23
Basia: cynmonek
wydaje mi się, że policzenie W
x,W
y i W
z to akurat w tym wypadku najławiejszy sposób
ale mogę się mylić
18 mar 17:44
jc: Jasne, że literówka. Miało być
x+y+z=1
x+y+z=2
x+y+z=3
W zadaniu cynmonka też bym liczył wyznacznik, a przypadek, kiedy mamy same
zera badałbym osobno.
18 mar 19:52