hmm ?
cynamonek: Znajdź punkt B, położony symetrycznie do punktu A = (2,1,6) względem prostej
x= 2+t
y=1−t
z = 3 +2t
18 mar 13:52
cynamonek: p ( 2+t , 1−t , 3+2t )
ap = [ t , −t , −3 +2t ] o [ 1,−1,2]
t = 1
ap = [1,−1,−1] = pb
p (3,0,5)
Pb = [ x −3 , y −0 , z −5 ]
B = (4, −1 ,4 )
zgadza się ?
18 mar 14:03
jc: (t , −t , −3 +2t)o(1,−1,2) = 4t−6=0, t=3/2
P=(2+3/2, 1−3/2,3+2*3/2)=(7/2, 1/2, 3)
B=2P−A=(7,1,6)−(2,1,6)=(5,0,0)
Ale sprawdź, bo może ja też coś pomyliłem.
18 mar 14:15
cynamonek: jc tam masz t +t −6 +4 t = 0 t = 1
18 mar 14:19
jc: (1,−1,−1)*(1,−1,2)=1+1−2
Masz rację, t=1.
t+t+2(−3+2t)=6t−6=0.
P=(3,0,5)
B=2P−A=(6,0,10)−(2,1,6)=(4,−1,4)
Dobrze masz
18 mar 14:20