18 mar 13:46
Eta:
Nawet Ci się nie chce przepisać zadania ?
18 mar 13:58
darek: Zrobilem zdjecie, zeby byly widoczne rysunki.. Nie prosze o gotowe rozwiazania, tylko o jakies
wskazowki jak sie za to zabrac..
18 mar 13:59
bluee: W zadaniu 2.1 masz podane po jednym kącie i jednym boku. Korzystając z wartości funkcji
trygonometrycznych w tablicach obliczasz pozostałe boki.
| | 12 | |
Na przykład dla a). cos35= |
| .Obwód wiadomo, a pole możesz policzyć ze wzoru |
| | |AB| | |
| | 1 | |
Ptrójkąta= |
| sinα*a*b [a i b to długości boków, a α to kąt między nimi] |
| | 2 | |
18 mar 15:15
bluee: Zdanie 2.2
| | 1 | |
Potem z Pitagorasa policz y, a pole trójkąta z wzoru podstawowego P= |
| ah |
| | 2 | |
b). sin40={x}{6}
Potem y Pitagorasa policzysz
12y i pole z tego samego wzoru.
c). Skoro wysokość opada w połowie podstawy to trójkąt równoramienny , więc wysokość dzieli kąt
w wierzchołku na pół. Dalej to samo co w poprzednich podpunktach.
18 mar 15:22
bluee: Zadanie 2.3
|CD|=h
Trójkąt CDB to trójkąt o kątach 30,60,90 z jego własności obliczysz podstawę.
18 mar 15:28
bluee: Zadanie 2.4
Potem musisz tylko zamienić na odpowiednią jednostkę.
18 mar 15:36
bluee: Zadanie 2.5
To trójkąt równoramienny.
18 mar 15:43
18 mar 15:50
18 mar 15:54