geo analityczna
pppk: Przez punkt A=(2, 3) poprowadzono prostą odcinającą na półosiach układ współrzędnych odcinki
równej długości. znajdź równanie tej prostej
Wiem, że takie zadanie już było, ale za cholere nie wiem jak to zrobić. Wytłumaczy ktoś tak
bardzo dokładnie? Dopiero zaczełam powtarzać geometrie analityczną i nie czaje tego ani
troche.
18 mar 13:42
Janek191:

A = ( 2, 3)
B = ( 5, 0)
18 mar 13:51
Eta:

y=−x+5 lub y= x+1
18 mar 13:56
Janek191:
B = ( a, 0)
C = ( 0, a)
y = k x + m
| | m | |
0 = ka + m ⇒ k a = − m ⇒ k = − |
| |
| | a | |
a = 0 + m ⇒ m = a
cz\yli
A = ( 2, 3)
| | m | |
3 = − |
| *2 + a ⇒ 3 = − 2 + a ⇒ a = 5 |
| | a | |
B = ( 5, 0)
=========
18 mar 14:00
Janek191:
Można też z równania odcinkowego prostej:
18 mar 14:08
Jerzy:
Zadanie na trzy linijki.
Tylko proste: y = x + k lub y = − x + m odcinaja na półosiach równe odcinki.
Wystarczy podstawić współrzędne punktu A i obliczyć:k i m
18 mar 14:12
pppk: Dziękuje!
18 mar 14:16