Wektory na płaszczyźnie i w przestrzeni
kolos: Oblicz pole trójkąta ABC, gdzie A(3,2,1) B(4,−1,0) C(0,1,2).
Kompletnie nie wiem od czego zacząć ktoś podpowie ? Będę bardzo wdzięczna
18 mar 13:37
Jerzy:
Połowa pola równoległoboku rozpietego na wektorach: AB→ i AC→
18 mar 13:40
kolos: | | 1 | |
Czyli P= |
| * AB→ *AC→ * sin∡(AB→; AC→) ? |
| | 2 | |
18 mar 13:42
kolos: Wyszło mi P=√30
18 mar 14:14
18 mar 14:14
kolos: bez sinusa ?
18 mar 14:17
Jerzy:
Pole równolegloboku jest równe dlugości wektora , który jest iloczynem wektorowym A
wektorów AB i AC
18 mar 14:23
Mila:
A(3,2,1) ,B(4,−1,0) ,C(0,1,2)
AB
→=[1,−3,−1]
AC
→=[−3 −1,1]
−−−−−−−−−−−
i j k
1 −3 −1
−3 −1 1
=========
[1,−3,−1] x [−3 −1,1]=[−4,2,−10]
| | 1 | | 1 | |
P= |
| *√42+22+102= |
| *√120=√30 |
| | 2 | | 2 | |
18 mar 17:55