Oblicz całkę
ktoś : Zadanie to obliczyć całkę
Tak wygląda moje rozwiązanie które nie zgadza się z tym otrzymanym w wolframie:
https://ibb.co/m8szsx
Wolframowa odpowiedź
1/2 log(2 x +
√1 + 4 x2)
W czym tkwi problem? Bo nie potrafię znaleźć żadnego błędu u siebie (a najwidoczniej jakiś musi
być)
18 mar 12:54
ICSP: różnica zawiera się w stałej C (której nie napisałeś i to jest właśnie jedynym błędem)
18 mar 12:58
ktoś : Czyli znając własność logarytmu
log(a*b) = log(a) + log(b)
I jak mamy:
1/2 log(2 x + √1 + 4 x2) = 1/2 log[2*(x + √1/4 + x2) = 1/2 * [log(2) +
log(x+√1/4+x2)] = stała + log(x+√1/4+x2)]
Chyba dobrze rozumuję?
18 mar 13:07
ICSP: rozumowanie dobre.
18 mar 14:48