Wyznacz objętość czworościanu...
Enio: Dany jest czworościan o objętości V (nie musi to być czworościan foremny). Wyznacz, objętość
wielościanu, którego wierzchołkami są środki krawędzi danego czworościanu.
18 mar 12:48
Eta:
V
2 −− objętość odciętego naroża ( podobne do wyjściowego ostrosłupa w skali k=1/2
to
| | 1 | |
V2= |
| V i jest ich cztery ( z każdego naroża |
| | 8 | |
Wielościan jest bryłą powstałą z odcięcia naroży od tego czworościanu
V
w
| | 1 | | 1 | |
to Vw=V− 4* |
| V =..... = |
| V |
| | 8 | | 2 | |
18 mar 13:30