granice
Kinia: Proszę o pomoc z następującymi granicami:
wskazowka: arctgx=alfa odp: 1
| | 1+cosx | |
b) lim x−−−>pi |
| = |
| | sin2x | |
odp: 1/2
| | 8−x | |
c) limx−−−>8 |
| = |
| | sin0,125*pi*x | |
wskazowka: sinx=sin(pi−x)
odp: 8/pi
| | cosx | |
d) lim x−−−> pi/2 |
| = |
| | x−pi/2 | |
odp: (−1)
Proszę o pomoc. Potrzebne na przyszły tydzień, nie umiem zrobić tych zadań.
Z góry dziekuje bardzo
18 mar 12:37
ICSP: a) wykonauj wskazane podstawienie
b) sin2x = 1 − cos2x = (1−cosx)(1+cosx)
c) sinxx → 1 gdy x → 0
d) cosx = sin(pi/2 − x) a następnie patrz c)
18 mar 12:50
Kinia: Dziękuję, ktoś coś jeszcze?
18 mar 13:18
Jerzy:
Przecież masz: "kawa na ławę"
a) arctgx = α ⇔ tgα = x
| | tgx | |
Korzystamy tutaj ze znanej granicu: limx→0 |
| = 1 |
| | x | |
18 mar 13:26
Jerzy:
b) zrób wskazane przez ICSP podstaiwnie:
| | 1+ cosx | |
|
| = 1 − cosx |
| | (1 − cosx)(1 + cosx) | |
18 mar 13:29
18 mar 13:30
Kinia: Dziękuję, a i b już ogarniam.
18 mar 13:34