całka podwójna
Lp: ∫04 dx ∫412xy dy (pierwsza całka od zera do 4 , a druga od 4 do 12)
jak się za to zabrać ? Wynik to 512
18 mar 12:14
jc: Liczysz najpierw całkę
∫412 xy dy = x ∫412 y dy = x [y2/2]012 = ...
Potem liczysz całkę
∫04 x [y2]012 dx = [y2/2]012 ∫04 x dx = [y2/2]012 [x2/2]04
[F(x)]ab=F(b)−F(a)
18 mar 12:25
Lp: dziękuję !
18 mar 12:26
jc: W jednym miejscu zgubiło się dzielnie przez 2, w innym pomyliłem dolną granicę całkowania.
Wynik = (122 − 42) 42 / 4 = (32 42 − 42)43 = 8*42*43=29=512
18 mar 12:28