matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Oblicz miary kątów trójkąta
ajsza97:
Punkt D leży na boku BC trójkąta równoramiennego ABC , w którym |AC | = |BC | Odcinek AD dzieli trójkąt ABC na dwa trójkąty równoramienne w taki sposób, że z |AB | = |AD | = |CD | Oblicz miary kątów trójkąta ABC
18 mar 12:13
Eta:
36
o
, 72
o
,72
o
18 mar 12:27
Eta:
5γ=180
o
⇒
γ
=36
o
Odp: kąty trójkąta ABC : 36
o
,72
,
72
o
===========
18 mar 12:32