znajdź liczby a, b, c
Nickie: Wielomiany są równe.
W(x)= a(x−2)(x−3) + b(x−1)(x−3) + c(x−1)(x−2)
G(x)= 5x2 −19x +18
18 mar 11:50
Janek191:
Wykonaj obliczenia w W(x) i porównaj odpowiednie współczynniki ze współczynnikami G(x)
18 mar 12:12
piotr: a + b + c = 5
−5a − 4b − 3c = −19
6a + +3b + 2c = 18
⇒
a = 2, b = 0, c = 3
18 mar 12:18
xxx: Dziękuję
18 mar 12:24
ICSP: Jeśli mają być równe to w szczególności równość ma zajść dla x = 1 , x = 2 , x = 3
Stąd :
a(1−2)(1−3) = G(1)
b(2−1)(2−3) = G(2)
c(3−1)(3−2) = G(3)
18 mar 12:45
Nickie: A czy mógłby mi to ktoś rozpisać szczegółowo
18 mar 15:26