Ile orzechów miało każde z nich na początku?
Endriu: Zad 3. Olek, Ewa i Marek mieli orzechy. Olek widząc, że Ewa ma mniej orzechów od niego, dal
jej połowę swoich orzechów. Ewa stwierdziła, że ma teraz więcej orzechów od Marka i podarowała
mu trzecią część swojego zapasu . Z kolei Marek zauważył, że ma więcej orzechów od Olka i dał
mu czwartą część swoich orzechów. . Każde z dzieci miało w końcu po 60 orzechów. Ile orzechów
miało każde z nich na początku?
18 mar 09:51
aniabb:
O M E
60 60 60
40 80 60
40 50 90
80 50 50
na początku Olek miał 80 Marek 50 Ewa 50
18 mar 10:19
Endriu: Dziękuje, ale prosiłbym o ułożenie równań do tego zadania.
18 mar 11:43
PW: Niech a, m, e oznaczają początkowe liczby orzechów Aleksandra, Marka i Ewy.
Po pierwszej darowiźnie liczby te zmieniają się na
Po drugiej darowiźnie mają odpowiednio:
| | a | | 1 | | a | | 2 | | a | |
|
| , m+ |
| (e+ |
| ), |
| (e+ |
| ) |
| | 2 | | 3 | | 2 | | 3 | | 2 | |
a po trzeciej
| | a | | 1 | | 1 | | a | | 3 | | 1 | | a | | 2 | | a | |
|
| + |
| (m+ |
| (e+ |
| )), |
| (m+ |
| (e+ |
| )), |
| (e+ |
| ). |
| | 2 | | 4 | | 3 | | 2 | | 4 | | 3 | | 2 | | 3 | | 2 | |
Wiemy, że każda z tych liczb jest równa 60. W szczególności
co podstawione do dwóch pozostałych daje
| | a | | 1 | | 3 | |
|
| + |
| (m+30)=60 i |
| (m+30) = 60. |
| | 2 | | 4 | | 4 | |
Z drugiego równania
m+30=80
m=50,
a to podstawione do pierwszego daje
a=80.
Liczby e już nie musimy liczyć z układu równań, bo wiemy że
a+m+e=3
.60
80+50+e=180
e=50.
Odpowiedź: a=80, m=50, e=50.
Naprawdę wolisz te koszmarne obliczenia, zamiast inteligentnej analizy stanu posiadania
"od tyłu" podanej przez
aniębbb w postaci tabelki?
Każdy wiersz tabelki powstaje z poprzedniego w wyniku jednego obliczenia wykonanego w pamięci
na konkretnych liczbach.
18 mar 13:12
Endriu: Dziękuje już wszystko jasne
29 mar 15:23