Pole elektrostatyczne
Alka: Źródłem pola elektrostatycznego jest kula o promieniu R naładowana równomiernie ładunkiem
przestrzennym o gęstości ρ. Znajdź równania opisujące natężenie pola elektrostatycznego i
potencjał wewnątrz i na zewnątrz kuli.
18 mar 09:01
jc: | | 1 | | (4/3) πR3 ρ | | R3 ρ | |
Na zewnątrz E= |
| |
| = |
| |
| | 4πε0 | | r3 | | 3ε0 r2 | |
| | R3 ρ | |
Potencjał na zewnątrz V= |
| |
| | 3ε0 r | |
| | r2 ρ | |
Wewnątrz V= − |
| +C (dobierz tak C, aby potencjał był ciągły) |
| | 6ε0 | |
18 mar 09:26
Alka: A czy znajdzie się na forum miła osoba, która po krótce by to wyjaśniła?
18 mar 19:34
Lech: Zastosuj wzor Gaussa dla pola elektrostatycznego
∮ E ds = q/εo
dla wewnatrz kuli gdy powierzchnia Gaussa ma promien r to q= V*ρ= (4/3)πr3ρ
Czyli po scalkowaniu : 4πr2 E = (4/3)πρr3/εo ⇒E= ρr/3εo
Na zewnatrz kuli
4πr2 E = (4/3) π ρ R3/εo ⇒E= R3ρ/3εor2
18 mar 19:46
Alka: Dziękuję bardzo
18 mar 20:26