matematykaszkolna.pl
trojkat Krzysiek60: rysunekW trojkacie ABC dane sa miary katow α i β Oblicz miary kątow utworzonych przez kazda pare wysokosci trojkata Odp. α , β i 180−(α+β) Rysunek zrobilem sam
17 mar 22:34
iteRacj@: oznaczę na rysunku dodatkowy punkt F − to będzie ten, w którym wysokość poprowadzona z wierzchołka C opada na bok AB z sumy kątów w prostokątnym ΔACF |<ACF|=90o−α z sumy kątów w prostokątnym ΔECH |<CHE|=90o−(90o−α)=α i to jest kąt pomiędzy wyskościami CF i EB pozostałe kąty analogicznie i dobrej nocy emotka
17 mar 23:28
Krzysiek60: Dobranoc emotka
18 mar 00:04
Krzysiek60: rysunekW trojkacie prostokatnym CFB ∡FCB= 90o−β W trojkacie prostokatnym CHD ∡ CHD= 90−(90−β)= β Teraz tutaj mam maly problemik z lekka bo wedlug mnie kąt pomiedzy wysokosciami AD i BE to kąt AHB z rownosci kątow wierzcholkowych EHC= FHB= α Z rownosci katow wierzcholkowych CHD= AHF= β stad AHB= α+β A ja mam miec 180o−(α+β)
18 mar 13:06
iteRacj@: rysunekpolecenie: Oblicz miary kątow utworzonych przez kazda pare wysokosci trojkata rozumiem jako znalezienie miar kątów ostrych Ty obliczyłeś miarę kąta rozwartego |<AHB| a pewnie chodzi o kąt ostry |<DHB|
18 mar 14:14
Krzysiek60: Dzien dobry iteRacjoemotka Wlasnie teraz tak niosac wegiel zeby napalic w piecu pomyslalem o kacie przyleglym Nie wiem czy przy wysilku komorki mozgowe sie rozszerzaja ? emotka
18 mar 14:24
iteRacj@: Dzień dobry emotka na pewno wysiłek pomaga mięśniom ale widać i szarym komórkom
18 mar 14:33
Krzysiek60: Jeszcze ma takie pytanko do Ciebie Znasz moze jakis magiczny sposob zeby uczniowi wytlumaczyc dzialania na liczbach ukemnych Chodzi mianowicie o takie dzialanie −3−6 inne postacie 5−8 −4+7 lapie a tego pierwszsego za cholere Juz mu pokazuje zeby zrobil tak −(3+6)= a ten mi dalej −3 .
18 mar 14:34
iteRacj@: może −3−6 =(−3)+(−6) i wtedy zobaczy dwie liczby ujemne albo komentarz że przegrał 3 złote a potem jeszcze przegrał 6
18 mar 14:39
Krzysiek60: To pierwszse dzialanie tez mu pokazywalem . Ale ten komentarz to bedzie strzal w dziesiatke po mojemu emotka
18 mar 14:47
Eta: Hej Krzysiek emotka Wytłumacz mu tak: 5+8 = 13 ( dodaje ) −5−8 −13 ( też dodaje i stawia znak minus 8−5 = 3 ( to chyba wie −8+5 = − (8−5) i stawia znak − ( tej niby większej 6−2= +4 −6+2 = ( 6−2) = 4 i stawia znak minus czyli −4 Albo tak : na "kasie" pożyczył czyli minus , oddał czyli plus −6+2 pożyczył 6 a oddał tylko 2 więc ma jeszcze oddać 4 czyli −4 −6−5 pożyczył 6 i jeszcze pożyczył 5 więc ma oddać 15 czyli z minusem −15
18 mar 14:51
Krzysiek60: Dzien dobry Eta emotka Pozdrawiam Dziekuje Ci emotka W poniedzialek ma byc u mnie bo we wtorek ma sprawdzian z wyrazen algebraicznych Jak zostanie troche czasu to tak mu bede sie staral wytlumaczyc .
18 mar 14:57