trojkat
Krzysiek60:

W trojkacie ABC dane sa miary katow α i β
Oblicz miary kątow utworzonych przez kazda pare wysokosci trojkata
Odp. α , β i 180−(α+β)
Rysunek zrobilem sam
17 mar 22:34
iteRacj@:
oznaczę na rysunku dodatkowy punkt F − to będzie ten, w którym wysokość poprowadzona z
wierzchołka C opada na bok AB
z sumy kątów w prostokątnym ΔACF |<ACF|=90
o−α
z sumy kątów w prostokątnym ΔECH |<CHE|=90
o−(90
o−α)=α
i to jest kąt pomiędzy wyskościami CF i EB
pozostałe kąty analogicznie
i dobrej nocy
17 mar 23:28
Krzysiek60: Dobranoc
18 mar 00:04
Krzysiek60:

W trojkacie prostokatnym CFB ∡FCB= 90
o−β
W trojkacie prostokatnym CHD ∡ CHD= 90−(90−β)= β
Teraz tutaj mam maly problemik z lekka bo wedlug mnie kąt pomiedzy wysokosciami AD i BE to kąt
AHB
z rownosci kątow wierzcholkowych EHC= FHB= α
Z rownosci katow wierzcholkowych CHD= AHF= β
stad AHB= α+β
A ja mam miec 180
o−(α+β)
18 mar 13:06
iteRacj@:

polecenie:
Oblicz miary kątow utworzonych przez kazda pare wysokosci trojkata
rozumiem jako znalezienie miar kątów ostrych
Ty obliczyłeś miarę kąta rozwartego |<AHB|
a pewnie chodzi o kąt ostry |<DHB|
18 mar 14:14
Krzysiek60: Dzien dobry
iteRacjo
Wlasnie teraz tak niosac wegiel zeby napalic w piecu pomyslalem o kacie przyleglym
Nie wiem czy przy wysilku komorki mozgowe sie rozszerzaja ?
18 mar 14:24
iteRacj@:
Dzień dobry

na pewno wysiłek pomaga mięśniom ale widać i szarym komórkom
18 mar 14:33
Krzysiek60: Jeszcze ma takie pytanko do Ciebie
Znasz moze jakis magiczny sposob zeby uczniowi wytlumaczyc dzialania na liczbach ukemnych
Chodzi mianowicie o takie dzialanie
−3−6
inne postacie
5−8
−4+7 lapie a tego pierwszsego za cholere
Juz mu pokazuje zeby zrobil tak −(3+6)= a ten mi dalej −3 .
18 mar 14:34
iteRacj@:
może −3−6 =(−3)+(−6)
i wtedy zobaczy dwie liczby ujemne
albo komentarz że przegrał 3 złote a potem jeszcze przegrał 6
18 mar 14:39
Krzysiek60: To pierwszse dzialanie tez mu pokazywalem .
Ale ten komentarz to bedzie
strzal w dziesiatke po mojemu
18 mar 14:47
Eta: Hej Krzysiek

Wytłumacz mu tak:
5+8 = 13 ( dodaje )
−5−8 −13 ( też dodaje i stawia znak minus
8−5 = 3 ( to chyba wie
−8+5 = − (8−5) i stawia znak − ( tej niby większej
6−2= +4
−6+2 = ( 6−2) = 4 i stawia znak minus czyli −4
Albo tak : na "kasie"
pożyczył czyli minus , oddał czyli plus
−6+2 pożyczył 6 a oddał tylko 2 więc ma jeszcze oddać 4 czyli −4
−6−5 pożyczył 6 i jeszcze pożyczył 5 więc ma oddać 15 czyli z minusem −15
18 mar 14:51
Krzysiek60: Dzien dobry
Eta 
Pozdrawiam
Dziekuje Ci

W poniedzialek ma byc u mnie bo we wtorek ma sprawdzian z wyrazen algebraicznych
Jak zostanie troche czasu to tak mu bede sie staral wytlumaczyc .
18 mar 14:57