Planimetria
Niemądry: Dany jest trójkąt ABC o obwodzie 80. Dwusieczna kąta wewnętrznego A dzieli bok BC na odcinki BD
= 8 DC=12. Oblicz długości boków trójkąta.
Mam problem z tym zadaniem, ogólnie to nir wiem jak wykorzystać tą dwusieczną. W Tw. Cosinusów
mam za dużo niewiadomych. Proszę o wskazówkę
17 mar 22:07
Eta:

c+b+20=80 ⇒ c+b=60
z tw. o dwusiecznej:
| b | | 12 | | 3 | | 3 | |
| = |
| = |
| ⇒ b= |
| c |
| c | | 8 | | 2 | | 2 | |
| | 3 | |
to c+ |
| c=60 ⇒ 5c=120 ⇒ c=24 |
| | 2 | |
to b= 60−24= 36
c=24 , b=36
=========
17 mar 22:14
Niemądry: Oooo, a więc to twierdzenie jest warte zapamiętania. Dziękuję Eta !
17 mar 22:17
Eta:
Nie tylko "warte"......... ale
ważne !
17 mar 22:19
Niemądry: Pomożesz mi tutaj jeszcze z jednym ?
17 mar 22:21
Mila:

b+c+8+12=80
1) Z tw. o dwusiecznej kata w Δ:
c=24
b=36
a=20
====
17 mar 22:21
Niemądry: W skrócie, mamy trójkąt rownoramienny, podstawa wynosi a. Wysokość opuszczona na podstawę to
H a na ramię h. Kąt między ramieniem a wysokością H to α. Mam wykazać, że jeśli a2 = Hh to
sinα = √2 − 1. Obliczyłem, że ramie r = aH / h
Więc sinα = U {a/2}{r} = h/2H
17 mar 22:27
Niemądry: Witaj Milu, dziękuję Tobie również
17 mar 22:28
Mila:

Z. a
2 = H*h⇔
1)
W ΔADB:
| | h | | h | |
sinβ= |
| ⇔sin(90−α)= |
| ⇔ |
| | a | | a | |
2)
3) podstawiamy do (*)
2tgα=cosα
2sinα=cos
2α
2sinα=1−sin
2α
sin
2α+2sinα−1=0 i sinα>0
Δ=8
| | −2−2√2 | | −2+2√2 | |
sinα= |
| <0 Lub sinα= |
| |
| | 2 | | 2 | |
sinα=
√2−1
===========
Może
Eta poda inny sposób
17 mar 23:09
Eta:

Z porównania pól
a*H=b*h /*h
aHh= bh
2 i z treści zadania a
2=Hh
sinα= a/2b i cosα=h/a
| | 1 | |
to sinα= |
| cos2α ⇒ 2sinα= 1−sin2α |
| | 2 | |
sin
2α+2sinα−1=0 , Δ=8
....................
sinα=
√2−1
===========
17 mar 23:27
Eta:
| | a | | h | |
Poprawiam zapis ........... |
| = ( |
| )2 |
| | b | | a | |
17 mar 23:28