układ równań
matlamp: | | xy | |
Rozwiąż układ równań: |
| = 2 |
| | x + y | |
17 mar 21:57
Hanka:
Ty masz pierwszy ruch, do roboty leniu!
17 mar 22:06
PW: Hanka, już gotuj tę zupę starannie, bo się poparzysz.
17 mar 22:10
ICSP: | | 1 | | 1 | | 1 | |
Stosując podstawienie a = |
| , b = |
| , c = |
| dostaniesz |
| | x | | y | | z | |
b + c = 2
a + c = 1
Dodaj wszystkie stronami a dostaniesz a+ b + c. Wstawiając z odpowiednich równań wartości
a + b , b + c , a + c wyliczysz odpowiedni c , a , b. Potem wystarczy wziąć odwrotności tych
liczb
17 mar 22:10
matlamp: Właściwie to rozwiązałem już to, tylko nie wiem czy dobrze, ponieważ nie mam dostępu do
odpowiedzi, pierwszu ruch, podzieliłem przez siebie pierwsze i drugie równanie, wyliczyłem z w
zależności od x i y?
17 mar 22:11
Adamm:
a=1/x, b=1/y, c=1/z
założenia: x, y, z≠0, x+y, y+z, z+x≠0
1/2=a+b
2=b+c
1=a+c
no i mamy układ równań liniowych
17 mar 22:12
matlamp: ooo jaka super metoda ICSP, 100 razy lepsza od mojej, dzięki
17 mar 22:13
Adamm: widzę że pomysł mieliśmy taki sam
17 mar 22:13