Ciągi
M.: Mogę prosić o pomoc z tym zadaniem?
Liczby −3,x,y tworzą rosnący ciąg geometryczny. Liczby te w podanej koleności są jednocześnie
pierwszym, siódmym i dziewiątym wyrazem ciągu arytmetycznego. Znajdź liczby x i y.
17 mar 20:44
piotr: −3/x = x/y
6(x+3) = 2(y−x)
⇒
x=−9, y=−27 ∨ x=−3, y=−3
17 mar 20:48
M.: Nie rozumiem, skąd wzięło się
6(x+3) = 2(y−x)
17 mar 20:54
17 mar 20:58
clara: Ja też. Poszukaj tablic maturalnych, to zrozumiesz moje zapiski.
x2=−3y
a1=−3
a7=x⇒a1+6r= −3+6r
a9=y⇒a1+8r=−3+8r
(6r−3)2=−3(8r−3)
36r2−12r=0⇒r=0 nie należy lub r=1/3∊
x=−3+2=−1
y=−1/3
17 mar 21:03
piotr: poprawka:
powinno być tak:
−3/x = x/y
2(x+3) = 6(y−x)
⇒
x=−3, y=−3 ∨ x = −1, y = −1/3
17 mar 21:04
M.: Dziękuję za pomoc
17 mar 21:08
piotr: różnica ciągu arytmetycznego może być równe 0, r=0
stąd x=−3, y=−3
17 mar 21:15
piotr: bo ciąg stały jest równocześnie arytmetyczny i geometryczny
17 mar 21:17