równanie
polo: | x−1 | | x−2 | | 2 | | 1 | |
| + |
| +...+ |
| + |
| =5, x=/=0 |
| x | | x | | x | | x | |
Jak rozwiązać takie równanie? Ja bym spróbował zapisać je w postaci:
| x−1 | | x−2 | | 2 | | 1 | |
| + |
| +...=5− |
| − |
| , gdzie po lewej stronie mamy sumę szeregu, ale nie |
| x | | x | | x | | x | |
wiem czy myślę dobrze
17 mar 19:46
Adamm:
musi być założenie, x∊N , x≥2
x−1=10
x=11
17 mar 19:50
PW: A po co te dwa wyrazy przenosić na prawą stronę?
| x−1 | | 1 | |
| =1− |
| − ten wyraz skojarzyć z ostatnim. |
| x | | x | |
17 mar 19:52
polo: Nie do końca rozumiem czemu liczmy lewą stronę jako sumę nieskończonego szeregu jeśli przecież
jest skończony
17 mar 20:23
PW: A nikt nie napisał, że liczymy sumę szeregu.
Pomyśl, co napisałem:
− pierwszy i ostatni wyraz dają w sumie 1
− drugi i przedostatni wyraz dają w sumie 1
......
Ile takich par musi być, aby suma po lewej stronie wyniosła 5?
17 mar 20:35