Oblicz wartość wyrażeń
sinus przez cosinus: Oblicz wartość wyrażeń 6ctg(−30o) − 1/2 ctg(−45o) −ctg 930o
17 mar 19:33
the foxi:
ctg9300=ctg(5*180o+30o)=ctg30o
−6ctg30o+1/2ctg45o−ctg30o
−7ctg30o+1/2ctg45o
17 mar 19:43
sinus przez cosinus: A skąd minus ctg30 stopni w 2 linijce?
17 mar 19:51
the foxi:
ctg930o=ctg(5*180o+30o)=ctg30o
180o to okres cotangensa, więc ctg30o=ctg210o=ctg390o=ctg570o=ctg750o=ctg930o i tak
dalej.....
17 mar 19:57
sinus przez cosinus: Dziękuję, to rozumiem, lecz może nie sprecyzowałem pytania − chodziło mi, czemu jest minus a
nie plus
17 mar 20:05
the foxi:
−ctg930
o=−ctg30
o
17 mar 21:38