funkcja kwadratowa
bezradność: Wyznacz cztery kolejne liczby całkowite tak, aby największa z nich była równa sumie kwadratów
trzech pozostałych.
17 mar 19:27
Janek191:
Np.
(−1)2 + 02 + 12 = 1 + 0 + 1 = 2
17 mar 19:35
Janek191:
Np.
(−1)2 + 02 + 12 = 1 + 0 + 1 = 2
17 mar 19:36
the foxi:
a=(a−3)2+(a−2)2+(a−1)2, a∊C
a=a2−6a+9+a2−4a+4+a2−2a+1
3a2−13a+14=0
...
17 mar 19:40
the foxi:
Czyli tylko 2 jak zauważył Janek
17 mar 19:40
Adamm:
the foxi
myślę że łatwiej by było tak
(a−1)2+a2+(a+1)2=a+2
tak część się skróci, i równanie będzie prostsze
17 mar 19:42
the foxi:
Hmm, racja
17 mar 19:43