wyliczyłam pr AB y=-3/4+ 3 1/4 co dalej ? :(
heelp: Dane sa punkty A = (3, 1) i B = (−1, 4) oraz prosta k o równaniu y = −2x + 1. Wyznacz
taki punkt C prostej k, aby suma kwadratów boków trójkata ABC była najmniejsza mozliwa. ˙
Oblicz te najmniejsza sume kwadratów długosci boków.
17 mar 19:14
Janek191:

A = ( 3, 1)
B = ( −1 , 4)
C = ( x, −2 x + 1)
y = I AB I
2 + I BC I
2 + I CA I
2 =
= 4
2 + 3
2 + ( x + 1)
2 + ( −2 x − 3)
2 + ( 3 − x)
2 + ( 2 x)
2 =
= 25 + x
2 + 2 x + 1 + 4 x
2 +12 x + 9 + 9 − 6 x + x
2 + 4 x
2 =
= 10 x
2 − 8 x + 44
f(x) = 10 x
2 − 8 x + 44
wtedy y = f( 0,4) = 10* 0,16 − 8*0,4 + 44 = 1,6 − 3,2 + 44 = 42,4
==================================================
17 mar 19:57
Janek191:
C = ( 0,4 ; 0,2)
============
17 mar 20:01
Janek191:
C = ( 0,4 ; 0,2)
============
Sprawdź, czy nie pomyliłem się w rachunkach.
17 mar 20:01
heelp: dzięki a co to za wzor? y = I AB I2 + I BC I2 + I CA I2 co to za wzor ?
17 mar 20:09
Janek191:
Suma kwadratów długości boków Δ ABC.
17 mar 20:16
Janek191:
Była pomyłka

Powinno być:
y = 10 x
2 + 8 x + 44
y = 10*0,16 − 3,2 + 44 = 42,4
C = ( − 0,4; 1,8)
===============
17 mar 20:20
Janek191:
Była pomyłka

Powinno być:
y = 10 x
2 + 8 x + 44
y = 10*0,16 − 3,2 + 44 = 42,4
C = ( − 0,4; 1,8)
===============
17 mar 20:20
Janek191:
Była pomyłka

Powinno być:
y = 10 x
2 + 8 x + 44
y = 10*0,16 − 3,2 + 44 = 42,4
C = ( − 0,4; 1,8)
===============
17 mar 20:20
Janek191:

Strasznie mi "muli" Internet
17 mar 20:25
heelp: dzieki
17 mar 21:40