geometria analityczna
adaśko: Dane są wierzchołki trójkąta ABC: A(2,2) B(9,5) i C(3,9). Z wierzchołka C poprowadzono wysokość
tego trójkąta, która przecina bok AB w punkcie D. Wyznacz równanie prostej przechodzącej przez
punkt D i równoległej do boku BC.
Nie wiem czy dobrze rozumiem ale punkt D jest środkiem odcinka |AB|. Tak więc wyliczylem punkt
D i obliczylem równanie prostej |CB|. Później wyznaczylem równanie prostej przechodzącej przez
punkt D i podstawiłem do niej współczynnik kierunkowy a prostej |BC|.
Czy mógłby ktoś sprawdzić czy obliczenia są dobre?
https://iv.pl/images/47902822466482159234.jpg
https://iv.pl/images/08597546467726820265.jpg
https://iv.pl/images/23317532371093006082.jpg
17 mar 19:08
adaśko: prosze
17 mar 19:20
Mila:

A(2,2) B(9,5) i C(3,9)
1) prosta AB:
2=2a+b
5=9a+b
−−−−−−−−−−−
2) Prosta CD
CD⊥AB
| | 7 | | 7 | |
y=− |
| x+b i 9=− |
| *3+b, b=16 |
| | 3 | | 3 | |
3) D− Punkt przecięcia prostych
4)
prosta równoległa do BC i przechodząca przez punkt D
Teraz spróbuj sam dokończyć.
17 mar 22:03
Krzysiek60: | | 4 | | 156 | | 100 | |
y= − |
| (x− |
| )+ |
| |
| | 6 | | 29 | | 29 | |
dokoncz obliczenia
17 mar 22:10
adaśko: bardziej chodzilo mi na tym czy dobrze zrobilem to zadanie a jesli nie to gdzie jest blad
18 mar 09:41
adaśko: dobrze juz wiem gdzie popelnilem blad, trojkat nie jest rownoramienny
18 mar 09:50