Wyznacz wzór fukcji kwadratowej.
Kayha: Funkcja f(x)=ax2+bx+2, gdzie a≠0, przyjmuje wartość (−20) dla argumentu (−2). Jednym z jej
miejsc zerowych jest liczba 2.
Wyznacz wzór tej funkcji.
Bardzo proszę o wskazówki bądź rozwiązanie.
17 mar 18:49
iteRacj@:
f(−2)=−20 // funkcja przyjmuje wartość (−20) dla argumentu (−2)
f(2)=0 // jednym z jej miejsc zerowych jest liczba 2
wstaw te wartości do wzoru funkcji, ułóż uklad równań
dwa równania, dwie niewiadome
17 mar 20:31
piotr: a(−2)2+b(−2)+2 = −20
a(2)2+b(2)+2 = 0
⇒
a=−3, b=5
17 mar 20:44