help
prosze o pomoc: Funkcja kwadratowa f jest okreslona dla wszystkich liczb rzeczywistych x wzorem f(x) =
ax2 + bx + c. Najmniejsza wartosc funkcji f jest równa −1 oraz f(2) = f(0) = −2/3
Oblicz
wartosc współczynnika a.
17 mar 18:36
prosze o pomoc: wiem ze W(1,−1) ale co dalej?
17 mar 18:38
Adamm:
f(x)=ax(x−2)−2/3
a najmniejsza wartość jest dla x=1 i wynosi −1, stąd mamy a
17 mar 18:39
prosze o pomoc: nie bardzo rozumiem

jesli znalazlam wierzchołek i mam te dwa pkt to co mam zrobic...
chciałam wziąć ze to jest x,y i ułożyć układ rownan ale mi nie wyszło
17 mar 18:46
prosze o pomoc: chyba zrobiłam xd a =1/3?
17 mar 18:53
Adamm: tak
17 mar 19:08
prosze o pomoc: dzięki
17 mar 19:08