Prawdopodobieństwo - dowód
szalony0: Witam, czy mógłby mi ktoś wyjaśnić to zadanie?
Mam zrobić dowód tego, niestety nie mogę za bardzo dojść do tego jak zacząć
17 mar 17:11
szalony0: Czy da się to zrobić jakoś inaczej niż używając Cauchy'ego−Schwarza
17 mar 17:46
Wiercipięta: Proszę o pomoc
17 mar 21:17
Wiercipięta: Też mam to zadanie do zrobienia
17 mar 21:17
PW: Mały kroczek to lepiej niż nic.
Przypuśćmy, że
(1) A∩B=∅,
wówczas B⊂A', a więc P(B)≤P(A')=1−P(A) Nierówność ma postać
i jest prawdziwa, gdyż po oznaczeniu P(A)=x i P(B)=y
ostatnia nierówność jest równoważna nierówności
− prawdziwej dla wszystkich x.
A co będzie, gdy założenie (1) nie jest spełnione?
17 mar 21:51
szalony0: Ale ja jestem zielony z matmy

Mogę mieć pytanie? Ta ostatnia nierówność jest prawdziwa dla wszystkich x czy wszystkich z
przedziału <0,1> ?
Nie umiałem tego rozpisać, bo na moje P(A∩B) = P(A)P(B)
Rozpisywałem to w ten sposób:
|P(A)P(B)+P(A')P(A)P(B)−P(A)P(B)−P(A)P(A')P(B)| = |P(A')P(A)P(B)−P(A)P(A')P(B)|
skąd A'∩A∩B to zbiór pusty i to samo z A∩A'∩B
Tylko nie wiem co z tą 1/4

i też czy taki zapis jest w ogóle słuszny
18 mar 13:49
PW: Nierówność
jest prawdziwa dla wszystkich rzeczywistych x (toż to poziom gimnazjum). Miała być prawdziwa
dla x z przedziału <0,1>, bo takie nas interesują, a więc tym lepiej.
Jest kategoria zdarzeń, dla których P(A∩B)=P(A)P(B) − tzw. zdarzenia niezależne, ale dla nich
teza jest oczywista − lewa strona jest zerem.
18 mar 14:44
szalony0: A jakie to np są przykłady zdarzeń losowych, które pokazują że ta nierówność jest optymalna?
18 mar 17:18
Basia:
| | 1 | | 1 | | 1 | |
wtedy masz L = |0 − |
| * |
| | = |
| |
| | 2 | | 2 | | 4 | |
więc lepszego ograniczenia nie ma
18 mar 17:26
iteRacj@:
| | 1 | | 1 | |
P(A)= |
| , P(B)= |
| , A∩B=∅, AUB=Ω |
| | 2 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
wtedy |P(A∩B)−P(A)P(B)|=|0− |
| * |
| |= |
| |
| | 2 | | 2 | | 4 | |
18 mar 17:27