matematykaszkolna.pl
Prawdopodobieństwo - dowód szalony0: Witam, czy mógłby mi ktoś wyjaśnić to zadanie?
 1 
|P(A∩B)−P(A)P(B)|≤

4 
Mam zrobić dowód tego, niestety nie mogę za bardzo dojść do tego jak zacząć
17 mar 17:11
szalony0: Czy da się to zrobić jakoś inaczej niż używając Cauchy'ego−Schwarza
17 mar 17:46
Wiercipięta: Proszę o pomocemotka
17 mar 21:17
Wiercipięta: Też mam to zadanie do zrobieniaemotka
17 mar 21:17
PW: Mały kroczek to lepiej niż nic. Przypuśćmy, że (1) A∩B=∅, wówczas B⊂A', a więc P(B)≤P(A')=1−P(A) Nierówność ma postać
 1 
|P(A)P(B)|≤

4 
i jest prawdziwa, gdyż po oznaczeniu P(A)=x i P(B)=y
 1 
xy≤x(1−x)≤

,
 4 
ostatnia nierówność jest równoważna nierówności
 1 
−x2+x−

≤0, x∊<0, 1>
 4 
 1 
−(x−

)2≤0
 2 
− prawdziwej dla wszystkich x. A co będzie, gdy założenie (1) nie jest spełnione?
17 mar 21:51
szalony0: Ale ja jestem zielony z matmyemotka Mogę mieć pytanie? Ta ostatnia nierówność jest prawdziwa dla wszystkich x czy wszystkich z przedziału <0,1> ? Nie umiałem tego rozpisać, bo na moje P(A∩B) = P(A)P(B) Rozpisywałem to w ten sposób: |P(A)P(B)+P(A')P(A)P(B)−P(A)P(B)−P(A)P(A')P(B)| = |P(A')P(A)P(B)−P(A)P(A')P(B)| skąd A'∩A∩B to zbiór pusty i to samo z A∩A'∩B Tylko nie wiem co z tą 1/4emotka i też czy taki zapis jest w ogóle słusznyemotka
18 mar 13:49
PW: Nierówność
 1 
−(x−

)2≤0
 2 
jest prawdziwa dla wszystkich rzeczywistych x (toż to poziom gimnazjum). Miała być prawdziwa dla x z przedziału <0,1>, bo takie nas interesują, a więc tym lepiej. Jest kategoria zdarzeń, dla których P(A∩B)=P(A)P(B) − tzw. zdarzenia niezależne, ale dla nich teza jest oczywista − lewa strona jest zerem.
18 mar 14:44
szalony0: A jakie to np są przykłady zdarzeń losowych, które pokazują że ta nierówność jest optymalna?emotka
18 mar 17:18
Basia:
 1 
np. B=A' i P(B) =

2 
 1 1 1 
wtedy masz L = |0 −

*

| =

2 2 4 
więc lepszego ograniczenia nie ma
18 mar 17:26