predkosc satelity
fizyka: Obliczyć prędkość v, jaką powinien mieć satelita Ziemi krążący po orbicie o promieniu R
a) 6370 km
b) 384 000 km.
Obliczyć czas T pełnego obiegu wokół Ziemi w obu przypadkach.
Wiem, że podobne zadanie już się tu pojawiło, aczkolwiek moje zadanie ma narzucony sposób
rozwiązania, z którym nie wiem jak sobie poradzić − mam nie korzystać z masy.
Mam znaleźć inną zależność, tak aby móc wynik wyrazić od R i g.
17 mar 14:53
PW: a) Ten satelita leży na powierzchni Ziemi?
17 mar 15:00
fizyka: Myślę, że raczej chcą, aby przyjąć, że ten satelita krąży tuż nad Ziemią, stąd została
pominięta wysokość.
17 mar 15:41
fizyka: ?
17 mar 16:03
fizyka: ?
17 mar 16:37
fizyka: ?
17 mar 17:15
Lech: w obu przypadkach , rolę siły dośrodkowej spełnia siła grawitacji
mv2/r = GMm/r2 ⇒v=√GM/r
T = 2πr/v
17 mar 17:19
fizyka: W treści jest napisane, że nie mogę korzystać z masy...
17 mar 17:47
fizyka: Mam tak to wykombinować, aby wyrazić wynik od g i r.
17 mar 17:49
fizyka: ?
17 mar 18:08
fizyka: ?
17 mar 18:18
Lech: Wobec tego : mg = GMm/R2 ⇒ GM = gR2 , R − promien Ziemi ,r − promien orbity
Czyli : v = √ gR2/r
17 mar 19:48
fizyka: Nie bardzo rozumiem. W tej odpowiedzi o 17:19 jako małe r co jest oznaczone? Także promień
orbity? Dlaczego?
Jakie dane mam podstawić?
17 mar 22:02
Lech: Inny jest promien Ziemi R a inny jest promien orbity r , poczytaj o tym w podreczniku !
Wyprowadzilem Ci wzor ogolny dla kazdego satelity :
v = √ gR2/r , R − promien Ziemi , r − promien orbity !
17 mar 22:54
daras: po podstawieniu otrzymasz:
| | km | |
a) v ≈7,9 |
| − I prędkość kosmiczna, T = 84 min |
| | s | |
| | km | |
b) v ≈ 1 |
| , T= 27,3 dnia |
| | s | |
7 maj 15:19