Dane są wierzchołki
anulka__1990: Zrobiłam zadanie i nie wiem czy dobrze czy ktoś mógłby to sprawdzić

Zadanie:
Dane są wierzchołki trójkąta A=(−12,−3) B=(0,−9) C=(−6,9)
a)oblicz długość boku BC
B=(0,−9) C=(−6,9) wiec x
1=0 x
2=−6 y
1= −9 i y
2=9
BC =
√ (x2 − x1)2 + y
2−y
1)
2}
BC=
√ (−6−0)2 + (9−(−9))2
BC=
√36
BC=6
b)podaj równanie prostej BC
y=−3x−9
c)oblicz odległosc punktu A od prostej BC
Postać ogólna prostej A
x+B
y+C=0
y=−3x−9
−3x−y−9=0
| | |Ax0+By0+C| | |
x0=−12 d= |
| |
| | √A2+B2 | |
| | |−3*(−12)+(−1)*(−3) −9| | |
y0=−3 d= |
| |
| | √(−3)2+(−1)2 | |
d=3
√10
d)wyznacz współrzędne środka odcinka BC
| | x1+x2 | |
S=( |
| ),(y1+y2}{2} ) |
| | 2 | |
| | 0+(−6) | | −9+9 | |
S=( |
| } ),( |
| ) |
| | 2 | | √2 | |
S=(−3,0)
8 lut 12:45
sekond: w punkcie a) masz błąd. P[−]] i P[−]] daje P[+]] to przy tych dziewiątkach. popraw rozwiązanie
punkt b) jest dobrze rozwiązany, ale można skorzystać z innego, szybszego sposobu:
y = ax + b − ponieważ prosta BC ma wzór funkcji liniowej.
punkty B (0, −9) oraz C (−6, 9) podstawiasz do wzoru i masz:
x, y
{−9 = b
{9 = −6a + b
9 = −6a − 9
6a = −18
a = − 3
w punkcie c) tez jest błąd
kiedy przekształcasz funkcję y=−3x−9 przenosząc wszystko na lewą stronę zawsze zmieniasz
znaki, tak samo jest kiedy przenosisz jakąs liczbę z lewej na prawą stronę.
znak przy y zostaje dodatni, wiec bedziesz miała 3x + y + 9 = 0 i teraz mozesz podstawiac
do wzoru
8 lut 13:59
sekond: poprawka
w punkcie a) masz błąd. − i − daje + to przy tych dziewiątkach. popraw
rozwiązanie
8 lut 14:00
anulka__1990: w a mi wyszło pierwiastek z 360 to wredy w opowiedzi mam tak zostawic czy napisac ze w ≈19
8 lut 14:08
sekond: pierwiastek z 360 = 6
√10, bo
√360 ⇒
√36 * 10 ⇒
√36 *
√10 = 6
√10 i tak napisz. W
przyblizeniu 19 tez nie jest żle, ale ładniejsza jest wersja z pierwiaskiem
8 lut 14:14
anulka__1990: ok dziekuje
8 lut 14:15