Trójkąt
Roman: O trójkącie ABC wiadomo, że:
1) boki AB i AC zawarte są w wykresie funkcji y=Ix−1I
2) bok BC zawarty jest w prostej przechodzącej przez punkt D= (−5,0)
3) pole trójkąta ABC jest równe 12.
a) Napisz równanie prostej równoległej do osi OX, dzielącej trójkąt ABC na dwie figury
o równych polach.
b) Przez każdy punkt X (X różny od punktów B i C) boku BC poprowadzono prostą l tak,
żeby utworzyła ona z częścią wykresu funkcji y=Ix−1I trójkąt MAN o najmniejszym polu.
Wyznacz:
sup ( P(X): X eBC\(B,C) ), gdzie P(X) oznacza pole trójkąta MAN.
17 mar 14:50