kombinatoryka
prosze o pomoc: Ile jest wszystkich liczb pieciocyfrowych, wiekszych 53079, utworzonych wyłacznie z cyfr
2, 3, 4, 5 przy załozeniu, ze cyfry moga sie powtarzac, ale nie wszystkie z tych cyfr musza ˙
byc wykorzystane?
17 mar 14:48
prosze o pomoc: wyszlo mi 192 dobrze ?
17 mar 14:49
Jerzy:
53XXX − 4*4*4 = 64
54XXX − 4*4*4 = 64
55XXX − 4*4*4 = 64
Razem: 192
17 mar 15:04
prosze o pomoc: dzieki xd
17 mar 15:07
prosze o pomoc: Ze zbioru piecdziesieciu kolejnych liczb naturalnych od 1 do 50 losujemy dwie liczby a i b
takie, ze˙ a < 25 < b < 50. Prawdopodobienstwo, ze liczba a · b jest podzielna przez 50 jest
równe
bedzie 1/48?
17 mar 15:10
PW: |Ω|=24
2
A − "para (a,b) ma iloczyn podzielny przez 50"
W rozkładach liczb a i b na czynniki pierwsze musi wystąpić 5
2 i 2, a więc
A={(5, 30), (5, 40), (10, 30), (10, 35), (10, 40), (10, 45), (15, 30), (15, 40),
(20, 30), (20, 35), (20, 40), (20, 45)}
17 mar 15:36