Liczby zespolone - rozwiązać równanie
Bodzio:
Jak się za to zabrać?
8 lut 12:27
jo: Doprowadź do postaci ... = 0 skorzystaj ze wzoru skróconego mnożenia.
8 lut 13:29
jo: Udało się rozwiązać?
8 lut 14:20
Bodzio: Dobrze ?
z+1=z
3+z
z
3=1
w
0=
3√1 (cos0 + i sin 0)=1
w
1=
3√1 (cos
2 π3 + i sin
2π3)=−
12 + i
√32
w
2=
3√1 (cos
4 π3 + i sin
4π3)=−
12 − i
√32
8 lut 14:49
jo: Tak, ale chyba można też w ten sposób:
z
3−1=0
(z−1)(z
2+z+1)=0
z=1,
√Δ=
√−3=
√3i2=
√3i
8 lut 14:55
Bodzio: Ok, dzięki
8 lut 14:57