hmm
cynamonek: Dla jakiech wartości praametrów a i b wektory c = [ 1, a−1, 1] d = [ 2 , 4 b ]
a||b a x b = 0
a ⊥ b a o b = 0
prostopadłe
[1, a−1, 1 ] o [2 .4 b ]
b = −4a +2
[ 1 , a−1 . 1 ] o [ 2, 4 , 2−4a ]
dla dowolnego a układ spełnia równanie ? czy jeszcze coś mam z tym zrobić ?
17 mar 14:07
cynamonek: a równolegle
c x b = [ ab − b −4 . −b +2 , 6 −2a ] = [0 ,0 ,0 ]
ab − b −4 = 0
−b +2 = 0
6 − 2a = 0
a = 3
b = 2
podstawiam i piszę odp
17 mar 14:11
cynamonek: up
17 mar 14:24
cynamonek: up
17 mar 14:42
cynamonek: up
17 mar 14:51
jc:
c = [ 1, a−1, 1], d = [ 2 , 4 b ]
d = 2c, 2(a−1)=4, 2=4b, a=3, b=1/2
17 mar 15:43
jc: d=(2,4,b) nie napisałeś przecinka. b=2.
17 mar 15:46
cynamonek: Wracam do tego zadania bo nie do końca wiem z warunkiem prostopadłym ? czy mogę to tak
zostawić ?
c = [ 1, a−1, 1] d = [ 2 , 4, b ]
[ 1 , a−1 . 1 ] o [ 2, 4 , 2−4a ]
dla dowolnego a układ spełnia równanie ? czy jeszcze coś mam z tym zrobić ?
19 mar 16:14
cynamonek: up
19 mar 18:38
jc: [ 1 , a−1 , 1 ] ⊥ [ 2, 4 , 2−4a ] = 0 lub [ 1 , a−1 , 1 ] ⊥ [ 2, 4 , 2−4a ].
Wystarczy jednak, jak napiszesz, że b=2−4a i na tym zakończysz.
19 mar 20:07
cynamonek: dziękuje ']
19 mar 23:27