hmm
cynamonek: znajd pkt B położony symetryczny do punktu A = (1,3−7) względem płaszyzny π: x +y+z = 0
s − środek między A i B
s = [ x−1 , y −3 , z +7 ]
2s = AB = [ 2x − 2 , 2y − 6. 2z +14 ]
i jak mogę teraz wyznaczyć pkt B ?
17 mar 13:38
Jerzy:
Przebij tą płaszczyznę prostą prostopadłą przechodzącą przez A
S(xs;ys;zs) , potem wzór na współrzędne środka odcinka AB
17 mar 13:42
Jerzy:
B(3;5;−5)
17 mar 13:51
jc: Znajdź punkt przecięcia prostej prostopadłe do π przechodzącej przez A.
x=1 + t
y=3 + t
z=−7+t
−3+3t=0, t=1, idziesz 2 razy dalej i masz B=(3,5,−5).
17 mar 13:51
cynamonek: dzięki ; ) zrobiłem bardzo podobnie do Jc ; )
17 mar 13:59