Rozwiazania rownania
Ktoś: Liczba ujemnych wartosci rownania |−(x+1)2+4|=5−|x| jest rowna:
a) 0
b) 2
c) 3
d) 4
17 mar 12:00
piotr: co to jest wartość równania?
17 mar 12:01
Jerzy:

Masz rysunek i policz.
17 mar 12:03
Ktoś: pomylka, powinno byc rozwiazan
17 mar 12:03
piotr: no to c) 3
17 mar 12:06
Ktoś: z rysunku faktycznie bez problemy, ale ja probowalem to zrobic na rownaniach i cos mam nie tak
z rownaniem x=9−(x+1)2
17 mar 12:07
Ktoś: |−(x+1)2+4|=5−|x| rozdzielilem na 2:
−(x+1)2+4=5−|x| v −(x+1)2+4=|x|−5
|x|=(x+1)2+1 v |x|=9−(x+1)2 i tutaj znowu usunalem wartosc bezwzgledna
x2+x+2=0 v x2+3x+2=0 v x2+3x−8=0 v x2+x−8=0
brak rozwiazan, 2 rozw 2 rozw 2 rozw
moglby ktos wytlumaczyc co zrobilem zle?
17 mar 12:23
Jerzy:
Wszystko.
17 mar 12:30
Ktoś: XD nie mozna tego robic w ten sposob?
17 mar 12:31
Jerzy:
Nie.
17 mar 12:31
Jerzy:
Rozpatrujesz przypadki:
| − (x + 1)2 + 4 | = − (x + 1)2 + 4 , gdy: −(x +1)2 + 4 ≥ 0
| − (x + 1)2 + 4 | = (x + 1)2 − 4 , gdy: −(x +1)2 + 4 < 0
|x| = x , gdy: x ≥ 0
|x| = − x , gdy: x < 0
17 mar 12:34