helpppppp
aniqa19:
aniqa19: ktoś może wytłumaczyć Rozwiązaniem nierówności x kwadrat > 5 jest

? JAK TO
OBLICZYĆ


?HELP
8 lut 12:17
jo:
x2−5>0 można rozłożyć na czynniki bądź x2−5=0 ⇒ x=√5, x=−√5
wykresem jest parabola, której ramiona są skierowane w górę czyli
x2−5>0 ⇔ x∊(−∞,−√5)∪(√5,∞)
8 lut 12:22
mateusz: x2>5
x>√5 lub x>−√5
8 lut 12:23
matthew: x
2 −5 > 0
liczysz z delty
Δ= b
2 − 4ac
| | −b − Δ | | −b + Δ | |
dalej obliczasz miejsca zerowe z x1 = |
| i x2= |
| |
| | 2a | | 2a | |
następnie wiedzac, że jest to funkcja kwadratowa rysujesz parabole skierowaną ramionami do
góry, ponieważ współczynnik
a przy x
2 jest dodatni. odp x∊(−
∞, −
√5) ∪ (
√5, +
∞)
dlatego, że funkcja jest większa od zera
">"
8 lut 12:25
matthew: można obliczyć z delty, albo tak jak kolega napisał rozłozyć na czynniki....
8 lut 12:26
Lil13: ze wzoru.. a
2 − b
2 = (a−b)(a+b)
Na przykładzie
x
2 − 5 = x
2 −
√52 = (x−
√5) * (x+
√5)
Wiadomo:
√52 = 5 ..
Z tej postaci przekształconej (x−
√5) * (x+
√5) = [x−
√5) * [x − (−
√5) ]
wiemy, że pierwiastkami są liczby x
1 =
√5 x
2 = −
√5
Reszta zadania jak powyżej.. Pomógł by Ci wykres ( powinno się go rysować ale tutaj to będzie
trudno.. )
Miłej nauki
8 lut 12:34
aniqa19: dziękuje bardzo
8 lut 12:42