Rozłóż na czynniki pierwsze
Olek: Rozłóż na czynniki pierwsze. 9−x2(x−2)2
17 mar 11:28
ICSP: 32 − (x2 − 2x)2 = ...
17 mar 11:29
Jerzy:
32 − [x(x −2)]2 .... i teraz wzór: a2 − b2 = (a + b)(a − b)
17 mar 11:29
Janek191:
Na czynniki, a ale nie na czynniki pierwsze
17 mar 11:30
Olek: tak
17 mar 11:33
Janek191:
Na czynniki, a ale nie na czynniki pierwsze

3
2 − x
2( x −2)
2 = (3 − x*(x −2))*(3 + x*(x −2)) = ( 3 − x
2 + 2 x)*( 3 + x
2 − 2x) =
= ( − x
2 +2 x + 3)*(x
2 −2 x + 3) = dokończ
17 mar 11:35
Olek: 2x rozbić na 3x−x?
17 mar 12:19
Jerzy:
Poczytaj , co oznacza termin: "rozłożyć na czynniki "
17 mar 12:20
Olek: Chodzi o to czy dalej robić można tak (−x2+3x−x+3)(3+x2−2x)
17 mar 12:22
Jerzy:
A po co ?
17 mar 12:30
Olek: to jak dalej to zrobić pleae pomóż?
17 mar 12:33
Jerzy:
Sprawdzić, czy trójmiany w nawiasach nie dadzą sie jeszcze rozłożyć na czynniki.
17 mar 12:36
Olek: Chodzi Ci o to, żeby wyłączyć x przed nawias?
17 mar 12:39
Jerzy:
Czy wiesz, co to znaczy rozłożyć trójmian kwadratowy na czynniki ?
17 mar 12:40
Olek: To o co Ci konkretnie chodzi?
17 mar 12:44
Jerzy:
O rozkład trójmianu kwadratowego na czynniki, czyli przedstawieniu go w postaci:
f(x) = a*(x − x1)*(x − x2)
17 mar 12:46
Olek: to można deltą?
17 mar 12:47
Olek: ?
17 mar 12:48
Jerzy:
Można.
17 mar 12:49
Olek: jest jeszcze jakiś inny sposób?
17 mar 12:49
Jerzy:
Spostrzegawczość.
17 mar 12:50
Olek: czyli ...?
17 mar 12:50
Olek: ?
17 mar 12:52
Jerzy:
−x2 + 2x + 3 = −x2 − x + 3x + 3 = −x(x + 1) + 3(x + 1) = .... ?
17 mar 12:53
Olek: a drugi trójman bez zmian?
17 mar 12:56
Jerzy:
Drugi nie ma miejsc zerowych, a więc nie da się go rozłożyć na czynniki.
17 mar 12:57
Olek: ok dzięki
17 mar 12:58