Dowód
Słonik: Dany jest trójkąt ABC o polu S. Na boku AB obrano punkty K i L takie, że AK = KL = LB. Na boku
BC
obrano punkty M i N takie, że BM = 2MN = 2NC. Na boku CA obrano punkty O i P takie, że
CO = 3OP = 3PA. Oblicz pole sześciokąta KLMNOP.
16 mar 23:29
Eta:
| | 1 | | 1 | | 1 | |
P1= |
| bc*sinα i P=P(ABC)= |
| 3c*5b*sinα ⇒ P1= |
| P |
| | 2 | | 2 | | 15 | |
| | 1 | | 1 | | 2 | |
P2= |
| *c*2a*sinβ i P=P(ABC)= |
| *3c*5a*sinβ ⇒ P2= |
| P |
| | 2 | | 2 | | 15 | |
| | 1 | | 1 | | 3 | |
P3= |
| *a*3c*sinγ i P=P(ABC)= |
| *5a*5b*sinγ ⇒ P3= |
| P |
| | 2 | | 2 | | 25 | |
S=P−(P
1+P
2+P
3)=................. dokończ
17 mar 00:11
Słonik: Dziękuję 😊
17 mar 09:11