podaj wszystkie pierwiastki wielomianu G(x), gdzie G(x) = W(x + 1).
Andrzej: Rozłóż wielomian W(x) = x4 – x3 – 4x2 + 4x na czynniki możliwie najniższego stopnia,a
następnie podaj wszystkie pierwiastki wielomianu G(x), gdzie G(x) = W(x + 1).
Proszę pomóżcie...Po rozłożeniu na czynniki wychodzi x(x−1)(x−2)(x+2) co dalej?
16 mar 23:12
heheszek:
masz juz przeciez W(x)
to teraz za kazdy 'x' podstaw 'x+1'
16 mar 23:15
Andrzej: ale po rozłożeniu na czynniki czy przed podstawić?
16 mar 23:15
heheszek: chyba latwiej po, skoro masz pierwiastki znalezc
(czyli rozlozyc na czynniki)
to chyba latwiej juz na rozlozonym podstawic.
16 mar 23:16
Andrzej: ok spróbuje
16 mar 23:16
aniabb: G(x) = W(x + 1) = (x+1)(x+1−1)(x+1−2)(x+1+2) = (x+1)(x)(x−1)(x+3)
więc pierwiastki to −1 0 1 −3
16 mar 23:17
Andrzej: ok dzięki już wszystko ok
16 mar 23:19