Stosunek pól powierzchni dwóch sześcianów
beti19: Czy ktoś mógłby mi pomóc w zadaniu ?
Stosunek pól powierznchni dwóch sześcianów jest równy 1:5 ,
ile jeest równy stosunek objętości tych sześcianów?
16 mar 22:31
aniabb: 1:5√5
16 mar 22:35
Janek191:
| P1 | | 6 a2 | | a2 | | 1 | |
| = |
| = |
| = |
| = k2 |
| P2 | | 6 b2 | | b2 | | 5 | |
więc
| V1 | | 1 | | 1 | |
| = k3 = (k2)1,5 = ( |
| )1,5 = |
| |
| V2 | | 5 | | 5√5 | |
16 mar 22:43
beti19: bardzo dziękuję
Janek191
tylko mam jeszcze pytanie skoro stosunek powierzchni jest równy k
2
to skąd wiadomo że stosunek V= k
3 
? tego nie rozumiem
mógłbyś trochę wyjaśnić ?
16 mar 22:52
aniabb:

każdy bok rośnie k razy
wiec V
m=abc a dużego V
d=ka•kb•kc = k
3 abc =k
3 V
m
analogicznie pola P
m=ab P
d=ka•kb = k
2 ab = k
2 P
m
16 mar 23:07
beti19: świetnie, super

bardzo Ci dziękuję za tak
szczegółowe wyjaśnienie tematu
aniabb
16 mar 23:12