Zegar
Krzysiek60: Ile stopni ma kat ktory tworzy mala i duza wskazowka zegara o godzinie
a) 9 : 24
b) 16 : 35
16 mar 22:21
Krzysiek60: Ktoś coś ?
16 mar 22:45
aniabb: z proporcji
16 mar 22:46
Krzysiek60: Aniu 
jakiej ?
16 mar 22:48
aniabb: mała w ciągu godziny robi 30°
więc przez 2min −1° czyli przesunie się o 12° od 9tki
duża w 5 min robi 30° czyli w minutę 6°
więc 120° (między 9 a 5 ) + 12° (o tyle się odsunie mala) + 6° (tyle jeszcze brakuje dużej
)=138°
16 mar 22:51
aniabb:

120 (niebieski) + 12 (zielony) +6 (róż) =138°
16 mar 22:53
Krzysiek60: Dziekuje

a b)? mozesz ?
16 mar 22:54
aniabb:

b) 16:35
między 4 a 7 jest 90° ale mała się przesunęła o (35/2=17,5°) wiec jest 90−17,5=72,5°
16 mar 22:57
Krzysiek60:
16 mar 23:00
kubalix: Do każdego z 500 wiaderek wrzucamy po 24 kulki.
9799 kulek jest białych, 200 jest niebieskich i 1 kulka jest czerwona.
Jakie jest prawdopodobieństwo, że kulka czerwona trafi do wiaderka z przynajmniej jedną kulką
niebieską?
Podaj przybliżoną wartość.
16 mar 23:20
kubalix: Sorry, nie tu xD, jestem nowy
16 mar 23:22