Trapez równoramienny, koło wpisane
Łukasz1234: Trapez równoramienny ABCD, w którym AB∥CD, ∡ABC=60, ∡BAC=45, jest wpisany w koło o promieniu
20.
a) Oblicz długość przekątnej AC tego trapezu
b) Oblicz pole tego trapezu
Pilne!
16 mar 21:54
Eta:
@ Janek ?
a) d2=R2+R2−2R*R*cos120o cos120o= −cos60o= −1/2
================
d2=3R2 d=R√3= 20√3
d= 20√3======
b)
a+b
to h=10√6=
2
P=h2=600
=========
16 mar 23:24
Eta:
Rys. do a)
|<AOC|= 2*60o=120o bo jest kątem środkowym opartym na łuku AC
z tw. cosinusów w ΔAOC
d2=R2+R2−2R*R*cos120o
d2=3R2 ⇒ d=R√3 = 20√3=============