4 zadania
Szymon: 1. Wykaż, że 1 : (
√1 +
√3) + 1 : (
√3 +
√5) + 1 : (
√5 +
√7) + 1 : (
√7 +
√9) jest
liczbą naturalną.
2. W trapez równoramienny o ramionach długości 13 cm i krótszej podstawie długości 5 cm wpisano
okrąg. Oblicz pole tego trapezu.
3. Na oceanie jest 5 wysepek A, B, C, D, E. Niektóre odległości między nimi są znane, a
mianowicie |AB| = |BC| = |AC| = 3 km, |CD| = |DE| = |EC| = 8 km, |BD| = 11km. Oblicz odległość
wysepek A i E.
4. Dany jest kwadrat i prostokąt. Jeden z boków prostokąta jest o 3 cm krótszy od boku
kwadratu, a drugi bok prostokąta o 4 cm dłuższy od boku tego kwadratu. Jaka powinna być
długość boku kwadratu, aby jego pole było większe od pola prostokąta? Podaj wszystkie
rozwiązania, jeśli długość boku kwadratu jest liczba naturalna.
Z góry dziękuje
16 mar 21:01
Janek191:
1)
Po dodaniu prawych stron otrzymamy
| | √3 − 1 + √5 − √3 + √7 − √5 + 3 − √7 | |
w = |
| = 1 |
| | 2 | |
16 mar 21:21
g:

1.
| | √3−1 | | √5−√3 | | √7−√5 | | 3−√7 | | 3−1 | |
= |
| + |
| + |
| + |
| = |
| = 1 |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
3.
|AE|
2 = 3
2 + 8
2 − 3*8*cos 60
jest też drugie rozwiązanie. jeśli A będzie z drugiej strony odcinka BC to |AE| = 8+3
4.
a
2 > (a−3)*(a+4) = a
2 + a −12
czyli a < 12, ale a > 3 żeby mógł istnieć prostokąt
w sumie a = 4,5,6,7,8,9,10,11
16 mar 21:24
Janek191:

Mamy
2*13 = 5 + x
26 = 5 + x
x = 21
y = ( 21 − 5) : 2 = 8
więc
h
2 = 13
2 − 8
2 = 169 − 64 = 105
h =
√105
więc
P = U{21 + 5}{2]*
√105 = 13
√105
=================================
II sposób
p = (5 + 2*13 + 21 ) : 2 = 26
zatem
p − 5 = 21
p − 13 = 13
p − 13 = 13
p − 21 = 5
P =
√ 21*13*13*5 = 13
√105
===========================
16 mar 21:33