matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
dowód
qaz:
Wykaż twierdzenie Z: a+b+c=0 T: a
2
+3c
2
+bc+4ac=2b
2
+ab
16 mar 20:26
Adamm:
a
2
−2b
2
+3c
2
+bc−ab+4ac=(a+b+c)
2
−3b
2
+2c
2
−bc−3ab+2ac= =(a+b+c)
2
−3b(a+b+c)+2c(a+b+c)=0
16 mar 20:31