rownanie roznczkowe
shadow: Czesc,
Rozwiaz równanie różniczkowe:
y(3)+3ӱ+3ẏ+y=6e−t
czy symbol y(3) oznacza trzecia pochodna y? A ӱ druga pochodna y?
Moglby ktoś pomoc w rozwiązaniu?
Dzieki
16 mar 19:17
heheszek: strasznie dziwny zapis, ale zapewne jest jak mowisz.
metoda przewidywan:
r3 + 3r2 + 3r + 1 = 0
(r+1)3 = 0
r = −1
yj = e−x(C1+C2x+C3x2)
r(x) = 6e−t <−− " t " tu jest?
16 mar 20:09
heheszek: bo jezel 't' to nie wiem co dalej... jakby byl x to bym wiedzial.
16 mar 20:09
Adamm:
tak, kropka oznacza pochodną
tutaj t jest zmienną, nie x
ciekawe że równanie mogłeś rozwiązać, ale przez taką głupotę zacząłeś mówić że
skoro jest t to nie wiesz co dalej
16 mar 20:40
Adamm:
yj tak jak heheszek policzył, tylko zamiast iksów masz t
ynj=m*t3*e−t
i wstawiasz do równania
będziesz mieć
6me−t=6e−t, skąd m=1
i rozwiązaniem jest yj+ynj
16 mar 20:51