treść
ola:

Oblicz pole trójkąta EMN , wiedząc ,ze czworokąt ABCD jest prostokątem , w którym AB=60cm,
BC=30cm i trójkąt ABE jest równoboczny
8 lut 11:32
Ola:

|AB| = 60 cm
|CB| = 30 cm
a
2 + 30
2 = (2a)
2
a
2 − 4a
2 = − 900 / *(−1)
3a
2 = 900
a
2 = 300
a =
√300
a = 10
√3
|NM| = |AB| − 2a = 60 − 20
√3
P = ( |NM|
2 *
√3) /4
P = [(60−20
√3)
2 *
√3] / 4 = 3600 −1200 *
√3 = [1200 (3 −
√3)] / 4 = 300 (3 −
√3)
Mam nadzieję, że wynik jest dobry (dosyć dziwny), ale z danych tak wynika.
8 lut 16:37
ola: Dziękuję bardzo ,wynik jest dobry
9 lut 16:06