Wyznacz długość dwusiecznej BE
bogo17: W trójkącie ostrokątnym dany jest bok a i c oraz kąt β zawarty między nimi .
Dwusieczna kąta β wyznaczyła na przeciwległym boku punkt E. Wyznacz
długość odcinka BE.
16 mar 16:54
pomoc drogowa: Spróbuj zastosować tw. cosinusów
16 mar 17:13
Mila:
| | 1 | | β | | 1 | | β | |
PΔABC= |
| d*c*sin |
| + |
| *a*d*sin |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
⇔
| 1 | | β | | 1 | |
| *d*sin |
| *(c+a)= |
| *a*c*sinβ⇔ |
| 2 | | 2 | | 2 | |
| | β | | β | | β | |
d*(c+a)*sin |
| =a*c*2sin |
| *cos |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
==================
16 mar 17:41
bogo17: Ok wielkie dzięki
16 mar 17:59
Mila:
16 mar 18:14