logarytmy
kox: oblicz. 5√log 5 7− 7√log7 5
16 mar 14:42
Maciess: Własność logarytmów
7−5=2
16 mar 15:10
Maciess: Aaaa pierwiastek, to będzie inaczej
16 mar 15:10
Krzysiek60: np log75≈1,88
log 57≈1,76
16 mar 15:18
q: wynik zero
Krzyś. to chyba log75. i log57
16 mar 15:47
Krzysiek60: Dzien dobry

tak domyslam sie ale taki zapis .
16 mar 16:01
Maciess: q mógłbyś powiedzieć jak to wyliczyłes?
16 mar 16:04
Adamm:
5√log57−7√log75=5√log57−7√log57*log75=0
16 mar 16:46
Maciess: Wciąż nie rozumiem

Dlaczego można tak pomnożyć wykładnik
16 mar 16:50
Adamm:
logab=1/logba
16 mar 16:51
Jerzy:
| | 1 | | 1 | |
√log75 = √ |
| = |
| ... i teraz usuń niewymierność z mianownika. |
| | log57 | | √log57 | |
16 mar 17:02
lul: a niby czemu
16:46 to ostatnie przejscie = 0
16 mar 17:13
Jerzy:
A no niby temu:
7√log57*log75 = (7log75)√log57 = 5√log57
16 mar 17:17
lul: kurde faktycznie
dziena m8
16 mar 17:27