hilfe
narcel: Funkcja f(x)=x²−2x dla każdego rzeczywistej x. Wyznacz równania tych stycznych do wykresu
funkcji
F które są prostopadle do prostej o równaniu y=−1/4x+7
16 mar 14:41
Jerzy:
Na poczatek wyznacz odcietą punktu styczności x0 z warunku:
f'(x0) = 4
16 mar 14:42
narcel: Co dalej?
16 mar 14:45
Jerzy:
Styczna: y = 4*(x − x0) + f(x0)
16 mar 14:46
narcel: A mógłby mi pan to rozpisać z podanymi danymi?
16 mar 14:48
Jerzy:
f'(x) = 2x − 2
2x − 2 = 4 ⇔ 2x = 6 ⇔ x = 3 , czyli: x0 = 3
f(3) = 32 − 2*3 = 9 − 6 = 3
y = 4(x − 3) + 3 = 4x − 12 + 3 = 4x − 9
Styczna: y = 4x − 9
16 mar 14:50
Jerzy:

Fioletowa , to styczna.
16 mar 14:55
narcel: Ślicznie dziękuję
16 mar 14:58